vizsgalatA tüdőgyógyászati vizsgálat célja a légúti, allergiás és immunológiai betegségeinek feltárása és kezelése.

A tüdőgyógyászati szakrendelés során a tüdőgyógyász szakorvos felméri a páciens általános egészségi állapotát, felveszi a kórelőzményt, egyéb ismert betegségeket, és a tüdőgyógyászati betegségek családi, genetikai előfordulását, majd fizikális vizsgálatot végez. A páciens sokat segíthet a szakorvosnak a tünetek pontos ismertetésével, a kiváltó körülmények tisztázásával, például mikor kezdődtek a tünetek, melyik hónapokban a legkifejezettebbek, vagy esetleg egész éven át tartanak, mivel függhet össze az állapotrosszabbodás.

Szükség esetén a tüdőgyógyász további vizsgálatok elvégzését kéri, mint laboratóriumi vizsgálat, légzésfunkciós vizsgálatok, mellkasröntgen, CT. A kivizsgálás során szakorvosaink elsősorban olyan vizsgálatok elvégzését helyezik előtérbe, amelyek egyszerűen kivitelezhetőek, hatékonyak és kevésbé fájdalmasak a betegeknek. Ilyen például a bőrpróba (Prick-teszt), a légzésfunkció (spirometria) vizsgálatok.

Amikor nem egyértelműek az összefüggések, akkor allergológiai teszt elvégzése szükséges, mely leggyakoribb módja a bőrpróba (Prick-teszt). A bőrteszt segítségével lemérhető a páciens érzékenysége különböző allergénekre. Az alkar hajlító oldalára gyárilag készített allergén kivonatot cseppentünk, majd a bőrön kis karcolást ejtünk. A bőrt közvetlen érintkezésbe hozzuk egy parányi mennyiségű allergénnel, és megfigyeljük a kiváltott reakciót. A teszt pozitív - vagyis a beteg allergiás az adott allergénre -, ha a karcolás helyén szúnyogcsípéshez hasonló göb és bőrpír jelenik meg. A reakció kb. 20 perc után észlelhető, igen kifejezett allergia esetén hamarabb, majd az orvos az eredmény alapján megerősítheti a diagnózist.

Amennyiben bármilyen kétség merül fel a tüdejét és légzését illetően, javasoljuk a biztonság és a pontos diagnózis érdekében, keresse fel bizalommal tüdőgyógyász szakorvosunkat!

A tüdőgyógyászati vizsgálatot végzi:

Dr. Osvai László belgyógyász, tüdőgyógyász