orvosi_vizsgalatA tüdőgyógyászati vizsgálat célja a légúti, allergiás és immunológiai betegségeinek feltárása és kezelése.

A tüdőgyógyászati szakrendelés során a tüdőgyógyász szakorvos felméri a páciens általános egészségi állapotát, felveszi a kórelőzményt, egyéb ismert betegségeket, és a tüdőgyógyászati betegségek családi, genetikai előfordulását, majd fizikális vizsgálatot végez. A páciens nagyon sokat segíthet a szakorvosnak a tünetek pontos ismertetésével, a kiváltó körülmények tisztázásával, például mikor kezdődtek a tünetek, melyik hónapokban a legkifejezettebbek, vagy esetleg egész éven át tartanak, mivel függhet össze az állapotrosszabbodás.

Szükség esetén a tüdőgyógyász további vizsgálatok elvégzését kéri, mint laboratóriumi vizsgálat, légzésfunkciós vizsgálatok, bőrpróba, mellkasröntgen, CT. A kivizsgálás során szakorvosaink elsősorban olyan vizsgálatok elvégzését helyezik előtérbe, amelyek egyszerűen kivitelezhetőek, hatékonyak és kevésbé fájdalmasak a betegeknek. Ilyen például a bőrpróba (Prick-teszt), a légzésfunkció (spirometria) vizsgálatok.

Amennyiben bármilyen kétség merül fel tüdejét és légzését illetően, javasoljuk a biztonság és a pontos diagnózis érdekében, keresse fel bizalommal tüdőgyógyász szakorvosunkat!

A tüdőgyógyászati vizsgálatot végzi:

Dr. Osvai László belgyógyász, tüdőgyógyász